Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Προσοχή στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών!


Είναι τεράστιο το θέμα και παρουσιάζεται συνεχώς από ειδικούς και μη. Άλλες φορές σαν παρηγοριά, άλλες φορές σαν διέξοδος και άλλες σαν ουσιαστικό εργαλείο για τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.


Ας αναφέρουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους γι’ αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να ξέρετε αν μπορείτε και τι περιορισμούς θα έχετε:
1 ον. Δεν ισχύει ο μύθος οτι παίρνεις μπροστά, λεφτά στο χέρι.
Πρέπει να υποβληθεί μελέτη, η οποία για να αξιολογηθεί χρειάζεται χρόνος, κάποιες φορές περισσότερος και απο 10 μήνες/
2 ον. Πρέπει να έχεις χρήματα!
Προπληρώνεις τα καλλιεργητικά έξοδα προκειμένου να εγκατασταθούν οι καλλιέργειες και εφόσον εγκριθεί η επιδότηση σου,  σε εύλογο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκταμιευτεί το 70 % αρχικά. Αυτό δεν σημαίνει πως είστε δικαιούχοι του ανώτερου ποσού των 20.000 ευρώ.
Προσοχή! Ακόμη και αν οι εκτάσεις σας βρίσκονται σε ορεινή περιόχή αν ως κατοικία του τρέχοντος έτους δηλώνετε αστικό κέντρο ή περιοχή που ΔΕΝ είναι ορεινή, τότε πέφτε κλίμακα κατά 5.000 άρα δικαιούστε 15.000, αν αυτό ισχύει για εκτάσεις ημιορεινές δηλαδή αρχικά εσείς δικαιούστε 17.500 να περιμένετε 12.500….και φυσικά αρχικά το 70% του ποσού.
3 ον.  Ο νέος αγρότης πρέπει να είναι άνεργος! Αν είστε μισθωτοί ακόμα και μη πλήρους απασχόλησης πιθανότατα δεν θα εγκριθείτε
4 ον.  Πρέπει να διαθέτετε το ποσό της εγκαταστασης απο πριν και να συνυπολογίσετε και άλλα κόστη όπως την ασφάλισή σας στον ΟΓΑ (περίπου 1200 ευρώ / χρόνο)
5ον.  Για δέκα χρόνια πρέπει να είστε κατα κύριο επάγγελμα αγρότες. Δικαιούστε να εργάζεστε αλλού μόνο λιγο καιρό, την περίοδο που αναλογα με το τι καλλιεργείτε φαίνεται οτι δεν χρειάζονται καλλιεργητικές φροντίδες και το ανώτερο μέχρι 11ο ένσημα ετησίως. Αν μέσα στα 10 χρόνια προκύψει κάποιος διορισμός ή πρέπει να ανοίξετε δική σας εργασία επειδή κάτι δεν πήγε καλά, ή αν πρέπει να φύγετε στο εξωτερικό….τότε απο τον ετήσιο έλεγχο θα φανεί και φυσικά θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε το σύνολο του ποσού.
6ον.  Πρέπει σε τρία χρόνια να αυξήσετε τα στρέμματα καλλιέργειας ωστε να πιάσετε το στόχο που θα σας θέσουν. Μόνο τότε και εφόσον παρακολουθήσετε και ολοκληρώστε με επιτυχία πρόγραμμα επιμόρφωσης νέων αγροτών…τότε θα εκταμιευτεί στο λογαριασμό σας το υπόλοιπο 30% του ποσού.
.
Με λίγα λόγια η επιδότηση δεν πρέπει να είναι ο λόγος αλλά η αφορμή. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι να εργαστείτε σκληρά γιατί αν η καλλιέργεια σας δεν επιτύχει θα μπείτε πολλές χιλιάδες ευρώ μέσα και θα υπάρχει πρόβλημα! Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να τα καταφέρετε αν δεν έχετε ήδη χρήματα να βάλετε ή δεν είστε μέσα στα αγροτικά ήδη.

Προσοχή σε όσους σας υπόσχονται εύκολες λύσεις.Νικόλαος Γ. ΤζάνοςΣύμβουλος Επιχειρήσεων, Οικονομολόγος
Τηλ. (+30) 6936 618664
E-mail: nikolaostzanos@gmail.com
URL: http://nikolaostzanos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου